Iedereen gaat wel eens met de trein in Nederland, heck.. misschien wel naar het buitenland. Zelf reis ik nu zo’n kleine 4 maanden naar Amsterdam Sloterdijk. Samen met mijn vers gezette koffie van de Albert Heijn of Starbucks. En niet te vergeten mijn loodzware rugzak.

Bijna iedere dag kom je wel wat aparts tegen als je gaat reizen..

Reizen met de trein is leuk, spannend, interessant en het geeft je vrijheid. De vrijheid die er voor zorgt dat ik, zoals nu, lekker een stukje kan schrijven voor deze blog. Ik heb onlangs zelfs een e-reader gekocht om op mijn gemak boeken te kunnen lezen in de trein. Dat deed ik tien jaar geleden ook al, toen ik nog stage liep in Apeldoorn. Destijds moest ik ook elke dag met de trein. In die periode heb ik de boekenreeks van Harry Potter in één ruk uitgelezen. Net zoals tien jaar geleden, vind ik het ook nu soms jammer om de trein uit te  moeten stappen omdat je dan nét in een spannend stukje van je boek zit. De tijd vliegt voor mij voorbij, en dat geeft mij het gevoel van vrijheid in de trein.

Soms is het echter ook druk of heb je net de trein gemist waardoor je een andere trein moet nemen, welke dan ook nog eens veel drukker blijkt te zijn. Meestal loop ik dan de hele trein door totdat ik een plekje heb waar ik mijn rugtas kan parkeren en een tafeltje heb. Hier kan ik dan rustig mijn reis voortzetten en genieten van mijn koffie. Vaak pak ik dan mijn e-reader en begin ik te lezen in mijn boek. Zo heel af en toe zie ik de conducteur en die vraagt dan naar mijn OV kaart, maar dit gebeurt vaker niet dan wel. Werknemers van de catering zie ik vaker, helemaal bepakt en bezakt met een zwaar rugtas-achtig geval die helemaal vol zit met dranken en hapjes. En dan loop ik te zeuren over mijn zware tas… Ik neem eigenlijk nooit wat, heb immers al een verse koffie. Als ik geen plek kan vinden dan neem ik gewoon plaats bij iemand anders of ik wacht tot station Lelystad want daar gaan dan de meeste mensen er wel uit.

Wanneer het zo druk is en ik zie dat er mensen moeilijk ter been zijn – of gewoon wat ouder zijn – dan sta ik netjes op zoals mij dat geleerd is en geef ik die persoon mijn plek. Dit gebeurde vorige week,  toen heb ik mijn plaats gegeven had aan een oudere vrouw. Toen ze mij passeerde rook ze niet helemaal fris. De geur van oude urine nam meteen mijn reukorgaan in gijzeling. Ik heb er niets over gezegd, al twijfelde  ik er over om dit wel te doen. Hopelijk ging ze naar huis om  zichzelf op te frissen..

reizen met ns - random plaatjeReizen met de trein brengt veel interactie. Je krijgt een hoop mee van mensen; de één belt over zijn hele hebben en houwen, een volgende zit dromerig naar buiten te kijken, en een ander zit lekker te genieten van zijn muziek. En dan zijn er nog debielen zoals ik, die achter de laptop aan het werk zijn. Bijna iedere dag kom je wel iets aparts tegen als je gaat reizen, dat maakt het mij voor mij wel interessant.

Toen ik een keer om 05:00 uur vanuit Rotterdam vertrok, kwam ik midden in een massa van mensen terecht die waren wezen stappen. Moet je je voorstellen, net wakker en een enorme drang naar koffie, en dan zit je tussen mensen die de nodige slokjes alcohol op hebben en ook nog vol energie zitten. De één kotste van zich af en de ander zong luidkeels mee op de muziek die hem is bijgebleven van die nacht. En sommigen liggen gewoon knock-out op het bankje te snurken. En daar zit je dan in de trein, tussen al die dronken mensen.. Voor een keer vond ik het niet erg, maar dit hoef ik niet elke dag mee te maken…

Mijn ervaring met de NS is tot dusver prima. Ik krijg middels mijn telefoon een melding als ik eerder of later moet uitstappen of wanneer er ergens een storing is. Natuurlijk heb ik ook wel eens mijn trein gemist door een storing. Maar dit los ik voor mijzelf op door hier rekening mee te houden met mijn reistijd. Ik zorg voor genoeg speling zodat ik altijd op tijd kom.

Hoe ervaar jij het reizen met de trein? Wat vindt je  leuk of juist niet leuk? Ik ben benieuwd 🙂

(Visited 126 times, 1 visits today)