Al jaren maak ik gebruik van Linux, Ubuntu. Middels CLI (Command Line Interface) probeer ik iedere dag weer wat meer bij te leren. Sinds een paar weken maak ik dan ook gebruik van TMUX. In eerste instantie was ik opzoek naar een programma dat ervoor zorgde ik in de trein elke keer weer mijn sessie kon oppakken zonder dat mijn volledige sessie verloren raakte. Met wat googlen kwam ik uit bij TMUX. Screen was ook een optie, naar TMUX trok mij meer vanwege de mogelijkheid om deze volledig aan je eigen wensen aan te passen qua interface.
6 terminals/sessies/panels in één view

Hierboven zie je 2 verschillende linux servers waarbij de volgende applicaties draaien ter monitoring: htop, iftop en een tail naar fail2ban.log. Wanneer nodig kan ik in de bepaalde panel zoomen naar een volledig scherm dmv een shortcut <prefix>+z. Als je dit aanspreekt nodig ik je van harte uit om tmux zelf te proberen, lees uiteraard de manual door om alles eruit te halen wat je nodig hebt.

<prefix> is standaard Control+B, maar dit kan je wijzigen in je tmux configuratie file.

Sinds kort ben ik overgestapt van NANO naar VIM, dit op aanraden van een collega op het werk. Ik moest ENORM wennen aan VIM omdat ik jaren NANO gebruikte als editor. Als extra tip om VIM beter onder de knie te krijgen gaf hij mij een link naar een game genaamd Vim-Adventures. Een absolute aanrader als je VIM wilt verkennen.

Langzaam aan liep ik wel wat tegen probleempjes aan met TMUX en VIM. Ik kon korte stukken tekst prima paste in mijn terminal. Maar wanneer ik LAPPEN tekst moet paste in TMUX/VIM kapte hij altijd halverwege af. Na flink wat grijze haren kwam ik eindelijk op het volgende uit:

# In VIM Mode: Command-Line
# Zet de modus aan om te kunnen plakken.
set paste

# Na je plak actie kan je dit weer uitschakelen.
set nopaste

# Wanneer je niet constant wilt schakelen in Command-Line modus kan je dit 
# ook togglen dmv een sneltoets:
set pastetoggle=<F5> 

(Visited 27 times, 1 visits today)